Campi V
Campi 400
Afmetingen + technische gegevens
Lengte: 10,20 meter
Breedte: 3,85 meter
Diepgang: 1,00 meter
Doorvaarthoogte: 2,60 meter
Inhoud watertank: 400 liter
Inhoud dieseltank: 400 liter
Stuurstand Campi V
Stuurstand

A. Achteruitvaarcamera
B. Indicatie watertank en vuilwatertank
C. Navigatieverlichting
D. Ankerlicht
E. Buitenverlichting
F. Scheepshoorn
G. Boegschroef
Zijpanelen

H. Contactslot
I. Gashendel
J. Schakelaars salonverlichting
Starten en stoppen van de motor
Motor starten
Zorg ervoor dat beide gashendels in neutraal staan. Steek de sleutel in het contactslot en sluit het dodemanskoord aan. Draai de sleutel om totdat de motor is gestart. In het geval van twee motoren, voer je deze stappen uit bij beide motoren. Laat de buitenboordmotor(en) 5-10 minuten warmdraaien voordat je vertrekt.
Gashendel
Neutraal: middenpositie
Vooruit: naar voren
Achteruit: naar achteren
Tip: Houd een korte pauze (1-2 seconden) tussen het schakelen van de vooruit, neutraal en achteruit.
Motor stoppen
Draai de sleutel in het contactslot terug totdat de motor is gestopt.
Boegschroef
Deze boot heeft een elektrische boegschroef. Dit betekent dat de boegschroef is aangesloten op een afzonderlijke accu. Voor het gebruik van de boegschroef dien je het systeem aan te zetten door de joystick naar rechts te duwen en tegelijkertijd de powerknop ingedrukt te houden totdat je een piepje hoort. Nu is het systeem actief.
Let op: De kans bestaat dat de boegschroef zich automatisch uitschakelt na enige tijd. Controleer dit dus op tijd voordat je ergens gaat manoeuvreren. Gebruik de boegschroef uitsluitend bij het manoeuvreren.
Gebruik van de elektrische boegschroef
Door de joystick naar links (bakboord) of rechts (stuurboord) te bewegen, manoeuvreert de boeg (voordek) van het schip in deze richting. Gebruik de boegschroef ongeveer 3 seconden (max. 5 seconden per keer!). Kijk vervolgens hoe de boot reageert. Indien nodig, gebruik nogmaals 3 seconden. Zo ga je door tot de gewenste positie is bereikt.
Wat te doen als de boegschroef het niet doet?
Door overmatig gebruik van de boegschroef kan het systeem oververhit raken waardoor het niet meer werkt. Wacht +/- 30 minuten voordat je de boegschroef opnieuw aanzet en gebruikt. Werkt het systeem nog steeds niet? Dan is de kans groot dat de accu leeg is. Leg de boot aan en sluit de boot aan op de walstroom. Laat de boot een nacht (of minstens een aantal uur) opladen aan de walstroom. Is het probleem nog niet opgelost? Neem contact op via +31 512 513 276.
Stroomvoorziening
Deze Campi Houseboat is voorzien van 6 zonnepanelen. Hiermee worden de accu’s opgeladen. Indien de weersomstandigheden niet ideaal zijn voor de zonnepanelen, is het aan te raden om een ligplaats met walstroomaansluiting te zoeken. Ook bij een lage accuspanning raden wij aan om een ligplaats met walstroomaansluiting te zoeken. Het is doorgaans mogelijk om 1 nacht zonder walstroomaansluiting door te brengen. Advies is wel om de boot de volgende nacht wel aan de walstroom aan te sluiten.
Tevens is er een omvormer aan boord, waardoor er altijd 220 Volt stroom aan boord is.
Wat te doen als er geen stroom aan boord is?
- Controleer de omvormer in een van de kastjes op het achterdek. Hierop kunt u aflezen hoeveel stroom er in de accu’s zit. Zijn de accu’s (bijna) leeg? Dan dient u eerst de boot aan de walstroom aan te sluiten zodat de accu’s kunnen opladen.
- Is de boot aangesloten op walstroom, controleer dan of de boot ook daadwerkelijk geladen wordt. Zodra je de walstroomkabel aansluit, hoor je een piepje van de omvormer. Ben je er niet zeker van of de accu’s geladen worden? Sluit de walstroomkabel aan op een ander stroompunt. Bij twijfel, vraag de havenmeester of hij kan controleren of er stroom op het stroompunt staat.
- Heeft bovenstaande info u niet verder geholpen? Neem dan contact met ons op via +31 512 513 276.
Kachel
De CV in de boot werkt op gas. Tevens is er voldoende stroom nodig om het systeem te laten werken. Zorg ervoor dat de radiatoren (in de hutten) open staan, zodat het ook hier warm wordt. Met de CV wordt zowel het warm water als de centrale verwarming geregeld op de boot.
De CV bevindt zich in de kast in de badkamer. Op de CV zit een knop om de CV aan te zetten. Via de thermostaat-draaiknoppen op de radiatoren, kunnen de radiatoren in de salon en de slaapkamer(s) worden bediend.
Wat te doen als de CV niet werkt?
- Geeft de CV een foutcode E1? Controleer de gasfles. Is de gasfles leeg? Wissel dan de gasfles om. Na het wisselen van de gasfles kan het nodig zijn om de CV-ketel te resetten. Druk op de middelste knop aan de onderzijde van het display om de CV te resetten.
- Geeft de CV een foutcode E3? Controleer de radiatoren. Mogelijk kan de CV zijn warmte niet kwijt omdat de radiatoren nog dicht staan.
- Controleer of de temperatuur op de CV juist is ingesteld op 40-45 graden. Indien de CV op een hogere temperatuur staat ingesteld, wordt het systeem te warm.
- Controleer of er stroom is aan boord. Indien er geen stroom is, werkt de centrale verwarming niet. Sluit de boot indien nodig aan op de walstroom zodat de accu’s kunnen worden opgeladen.
- Heeft bovenstaande info u niet verder geholpen? Neem dan contact met ons op via +31 512 513 276.
Toilet
Het schip is voorzien van een elektrisch toilet. Het normale gebruik van toiletpapier (maximaal 2-laags) is geen probleem. Wel altijd goed naspoelen, zodat het niet in de leidingen blijft steken. Werp geen vochtige doekjes, maandverband en/of tampons in het toilet! Dit kan tot verstoppingen leiden.
Hoe werkt het toilet?
Het toilet heeft een paneeltje met knoppen:
Eco = water inlaten bij kleine boodschap
Normal = water inlaten bij grote boodschap
Empty = doorspoelen
Wat te doen als het toilet niet werkt?
Indien het water niet weg pompt, is vermoedelijk het toilet verstopt. Wacht +/- 12 uur met het gebruik van het toilet, zodat de verstopping kan weken. Druk vervolgens nogmaals op de ‘normal’ spoelknop. Wanneer het water nog niet wordt weggepompt, neem dan contact op via +31 512 513 276. Bij verstopping door foutief gebruik van het toilet, kunnen kosten in rekening worden gebracht.
TV
Op de boot zit een tv met antenne. Hiermee kunt u de kanalen Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3 en de regionale zenders ontvangen. Tevens is het een SMART-TV, waardoor het mogelijk is om de tv met internet te verbinden en de SMART functies te gebruiken. Verbind de tv met de wifi van de haven of met uw eigen hotspot.
Hoe werkt de TV?
1. Zet de televisie en de antenne-ontvanger aan met de beide afstandsbedieningen.
2. Controleer of de televisie op HDMI staat.
3. Er verschijnt nu een kanaalnummer op de antenne-ontvanger en op de TV verschijnt nu ook beeld.
4. Gebruik de afstandsbediening van de antenne om van zender te wisselen.
Wat te doen als de TV niet werkt?
Controleer of het aan het ontvangst van de antenne ligt en zet de antenne op een andere plaats. Controleer ook of de kabels van de TV juist zijn aangesloten: de stekker van de TV in het stopcontact en de stekker van satellietontvanger in de HDMI-poort. Wanneer u hierna toch nog problemen ervaart met de tv, kunt u contact opnemen via +31 512 513 276.
Info buitenom
Buitenboordmotoren
Deze Campi 400 is uitgerust met twee 30 PK buitenboordmotoren. Deze bevindt zich op het achterdek van de boot. Wanneer de gashendel in het midden staat, staat deze in de vrijloop. Alleen nu kunt u de boot starten. Beweeg de hendel naar voren voor het vooruit varen en beweeg de hendel naar achteren om achteruit te varen.
De buitenboordmotor heeft een automatische choke, dus wanneer u de contactsleutel omdraait dan begint de motor te lopen. Laat daarna (afhankelijk van de buitentemperatuur) de motor goed warm worden door deze ongeveer 10 minuten te laten draaien. Alleen wanneer de motor goed warm is, kan er worden gevaren. Wanneer de motor nog niet helemaal warm is, kan de motor afslaan bij het schakelen van versnellingen of het accelereren. Vooral bij het manoeuvreren in havens kan dit gevaarlijke gevolgen hebben.
Gasbun
De gasbun bevindt zich op het achterdek van de Campi in een van de kastjes. Hier staan 2 gasflessen, 1 is aangesloten en 1 is reserve. Als u de boot overneemt, is de gasfles altijd aangesloten en geopend. Als de gasfles leeg is, moet u deze zelf omwisselen.
Gasfles wisselen:
1. Sluit de kraan van de aangesloten fles;
2. Draai de moer van de drukregelaar los met de bijgevoegde sleutel (linkse draad);
3. Sluit de drukregelaar aan op de andere gasfles;
4. Open de kraan van de nieuwe aangesloten gasfles.
Let op: Na het aansluiten van een nieuwe gasfles, kan het zijn dat er lucht in de slang/leiding zit waardoor het een probleem kan zijn om de CV weer op te starten. Om dit te voorkomen of op te lossen, kunt u het gasfornuis enkele seconden laten branden zodat de lucht uit de leidingen verdwijnt. Hierna kunt u de CV opnieuw opstarten.
Walstroom
De walstroomkabel hoort bij deze boot. Zorg ervoor dat u voor vertrek altijd de walstroomkabel aan wal loskoppelt en meeneemt aan boord. Sluit de walstroomkabel weer aan bij aankomst in de haven.
Fenders
De Campi Houseboat is rondom voorzien van enkele fenders. Zorg ervoor dat de fenders goed zijn vastgemaakt aan de reling zodat u de fenders onderweg niet verliest. Bekijk hier bij de ‘Knopen’ hoe je de fender vast kunt maken met een mastworp-knoop. Vragen? Vraag gerust aan de instructeur om te laten zien hoe u de knoop moet maken. Zorg ervoor dat er voldoende fenders hangen tussen de wal/steiger en de boot bij het aanleggen.
Lijnen
De boot heeft 4 lijnen, een lijn op elke hoek van het schip (linksvoor / rechtsvoor / linksachter / rechtsachter). Leg de lus om de bolder van de boot. Doe de lijn onder de reling door naar de bolder/ring aan de steiger/wal. Maak de lijn niet vast! Breng de lijn terug naar de bolder op de boot en maak de lijn vast met een mastworp of paalsteek Bekijk hier bij de ‘Knopen’ hoe je deze knopen moet maken. Hierdoor kun je gemakkelijk de lijn ook weer losmaken vanaf de boot en hoef je hiervoor niet op de steiger te staan. Indien nodig kun je de pikhaak hiervoor gebruiken. Vragen? Vraag gerust aan de instructeur om te laten zien hoe u de knopen moet maken.
Navigatieverlichting
Als je overdag (tussen zonsopgang en zonsondergang) met goed zicht kunt varen, heb je geen verlichting nodig. Wanneer het zicht tijdens het varen slechter wordt vanwege mist, regen of andere weersomstandigheden, dan is het verplicht om de navigatieverlichting aan te zetten. Gebruik de knoppen op de stuurstand om de verlichting aan en uit te zetten.
Water tanken
Aan de achterkant van de boot bevindt zich in een van de kasten de dop voor het drinkwater. Voor afvaart is de watertank al voor u gevuld. Als u onderweg de watertank vult, laat dan altijd het water kort lopen, zodat er fris water uit de slang komt. Plaats de slang in het vulgat en vul de watertank. Controleer het controlelampje op de stuurstand om te kijken of het drinkwater weer is aangevuld. Ondanks dat de watertank gevuld wordt met drinkwater, adviseren wij u om het water niet te drinken maar hiervoor flessen water te gebruiken. Het advies is om de watertank elke 2-3 dagen bij te vullen.
Vuilwater afzuigen
Aan de achterzijde van het achterdek bevindt zich de dop voor de vuilwatertank. Voor het afzuigen van de vuilwatertank draait u de dop los en draait u de slang van de vuilwaterpomp luchtdicht vast. Als de vuilwatertank leeg is, koppelt u de slang van de vuilwaterpomp weer los en draait de dop van de vuilwatertank weer vast. Bij terugkomst legen wij de vuilwatertank. Indien de tank onderweg vol is, dient u zelf een afzuigstation op te zoeken. Bekijk hier de lijst met vuilwaterstations.
Benzine tanken
De Campi Houseboat vaart uitsluitend op Euro 98/E5 benzine. In een van de kasten op het achterdek vindt u de benzinetanks. Om de benzinetank te vullen, draait u de ontluchting dicht en hierna kunt u de slang loskoppelen en vervolgens de benzinetank uit de kast halen om te vullen. Sluit na het vullen de slang weer aan en draai de ontluchting boven op de tank een beetje open. Start de motor bij de stuurstand. Indien de buitenboordmotor niet meteen aanspringt, kunt u de knijpbalon bij de buitenboordmotor gebruiken om wat extra brandstof richting de motor te sturen. Probeer hierna nogmaals. Problemen met de motor? Bel +31 512 513 276. Bij Terugkomst in de haven wordt de tank altijd door onze medewerkers bijgevuld. De kosten van de gebruikte brandstof worden verrekend met de waarborgsom. Bekijk hier de lijst met tankstations aan het water.
Service | Vragen | Contact
De medewerkers van team De Drait hebben hun uiterste best gedaan om de boot voor u klaar te maken. Toch kan er onverhoopt een probleem optreden tijdens uw vaarvakantie. Lees dan eerst de informatie in het boordboek. Heeft u na het lezen van de informatie nog steeds een vraag of een probleem? Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen. Neem contact met ons op via:
-E-mail: contact@dedrait.com
-Tel. nr.:+31 512 513 276